Aklımıza ilk gelen tanımıyla çoğumuzun ilgisini çeken ve heyecan uyandıran kişiler ‘HACKERLAR‘. Günümüz teknolojisinin gelişimiyle birlikte birçok kişinin ‘hacker’ olarak duyduğu kişiler aslında kimlerdir? Hackerların türleri nelerdir? Şimdi gelin hep beraber bu sorularımıza cevap bulmaya çalışalım.
Hackerlar kimlerdir?
Aslında “hacker” kavramı bizlere biraz karmaşık gelebilir. Günümüzde ‘hacker’ kelimesini duyduğumuzda çoğumuzun aklına yıkıcı, kötü amaçlı kişiler gelir. Biraz derine inildiği zaman ise bu kişilerin sadece kötü niyetli kişiler olmadığına ve birçok türünün olduğu bilgisine ulaşırız.
öncelikle;
- Hacker kelimesi tanım olarak Türk Dil Kurumu’ nun internet ortamındaki sözlüğüne göre ; “Bilgisayar ve haberleşme teknolojileri konusunda bilgi sahibi olan, bilgisayar programlama alanında standardın üzerinde beceriye sahip bulunan ve böylece ileri düzeyde yazılımlar geliştiren kişi” olarak tanımlanır.
tabi bu konuya birazda kendi bilgilerimizi ve düşüncelerimizi katmak gerekirse;
- Hacker, kişi, kurum ve kuruluşlara ait bilgisayarların ve ağların güvenlik sistemlerine sızan veya nasıl sızılabileceğini tespit eden ve bunu kendi menfaatleri doğrultusunda kullanan kişilerdir. Başka insanların sistemlerine erişerek özel bilgilerini çalma, sistemlerine zarar verme gibi amaçları olabilir. Genellikle hackerlık, bilgisayar başında yapılan en havalı işlerden birisi olarak görünür. Geçmiş yıllara baktığımızda en iyi hackerların genç ve 18-30 yaş aralığında olduğunu görüyoruz. Buradan çoğumuzun yapabileceği bir iş olduğu izlenimini versede aslında zannedildiği kadar kolay değildir. Hackerlar kesinlikle yetenekli ve uğraşmayı seven kişiler olmalıdır. Ayrıca üstad olarak bilinen kişilerin yollarını izlemenizde de fayda var. 🙂
Hackerların türleri nelerdir?
Aslında hackerların türlerine göre ayrılmalarının başlıca sebebi amaçları ve niyetleridir. Genel olarak siyah, beyaz ve gri şapkalı hackerlar vardır. Bunların yanında ise ayrıca hacking kabiliyetlerine ve amaçlarına göre lamerler ve crackerlar da vardır.
-
Beyaz Şapkalı Hackerlar (White Hat):
Hacker çeşitleri içinde en yararlı ve iyi niyetli olan kişiler beyaz şapkalılar diyebiliriz. Kabiliyet ve bilgi bakımından tüm hackerlar aynı niteliktedir. Diğer hackerler gibi beyaz şapkalı hackerler de her türlü sistemi, network ve bilgisayarı saniyeler içinde ele geçirebilecek bilgi ve beceriye sahip kişilerdir. Ancak bu kişiler bu bilgi ve becerilerini iyiye kullanarak işlerini halleden kişilerdir. Yani beyaz şapkalı hackerlar bizleri kötü amaçlı kişilere karşı koruyan gizli kahramanlarımızdır. Aynı zamanda bu hacker gruplarına Ethical Hacker da denmektedir
-
Siyah Şapkalı Hackerlar (Black Hat):
Beyaz şapkalılardan bahsederken tüm hackerların bilgi ve kabiliyet bakımından aynı düzeyde olduğundan bahsetmiştik. Siyah şapkalı hackerlar ise bu bilgi, kabiliyet ve hacking yöntemlerini kişi, kurum ve kuruluşlara zarar vermek amacıyla kullanırlar. İzinsiz olarak güvenlik sistemlerini aşarak bilgi hırsızlığı, dolandırıcılık, terörizm, bilinçli yıkım gibi zarar verici faaliyetlerde bulunurlar. Yani bu durumda bu kişiler bizim bilgisayar ya da ağlarımızda açık buldukları zaman çok büyük zararlar verebiliyor.
-
Gri Şapkalı Hackerlar (Grey Hat):
Adından da anlaşılacağı gibi gri şapkalı hackerlar, siyah ve beyaz şapkalı hackerların karması olarak düşünülebilir. Kişi kurum ve kuruluşların bilgisayar, telefon ve sistemlerine sızan ya da nasıl sızılabileceğini tespit eden kişilerdir. Bu bilgilerle kimi zaman kişileri uyarırken kimi zamanda bu kişilere zarar verirler. Yani çıkarları doğrultusunda iyi niyetli ya da kötü niyetli olarak adlandırılırlar.
-
Lamer nedir?
Hackerlara hayran duyan ve eğlence amaçlı hackerlara özenen kişilerdir. Bu kişiler genel olarak çocuk yaştaki kişilerdir. Yeterli bilgi ve beceri sahibi olmamalarına rağmen bildikleri birkaç hacking bilgisini açıklı web siteleri veya kişilere karşı zarar vermek amacıyla kullanırlar.
-
Cracker nedir?
Siyah şapkalı hackerların bir çeşididir. Daha çok sistemleri ve yazılımları kırmaya yönelik zarar verici çalışmalar yapan kişilerdir.
Bu yazımda sizlere en bilinen hacker türlerinden bahsettim. Tabiki hackerların daha bir çok türü vardır. Bilmemiz gereken türlerinin bunlar olduğunu bilmeniz şimdilik yeterli. Bundan sonraki yazımlarımda görüşmek üzere İyi okumalar. 🙂
Merakımdan soruyorum Udemy gibi en iyi online eğitim platformlarından alınan ve türkiyede kendini ispatlamış kişilerden siber güvenlik uzmanı olma kursu,beyaz şapkalı hacker olma kursu vb kursların bize faydası olurmu
Tabiki faydası olur Utku bey. Önemli olan kendinize en uygun dersleri seçerek almanız olacaktır. 🙂