Günümüzde En Çok Karşılaşılan Zararlı Yazılımlar(Malware)

Günümüzde En Çok Karşılaşılan Zararlı Yazılımlar(Malware)

Değerli okurlar hepinize merhabalar.

Son yazımda sizlere hackerlardan bahsetmiştim. Bu yazımda ise sizlere günümüzde en çok karşılaşılan  zararlı yazılımlardan ve çeşitlerinden bahsetmek istiyorum. Şimdi gelin hep beraber bu konuyu ele alalım.

Genel olarak zararlı yazılım dendiğinde hepimizin aklına ilk olarak ” virüs” gelir. Virüsler, zararlı yazılımların çeşitleri altında yerini almış alt koldur. Günlük hayatta karşılaşabileceğiniz zararlı yazılımlar hakkında bilgi sahibi olmamız, bunlara karşı mücadele edebilmek ve önlem alabilmenizi sağlamak için önemlidir. Tabi bunlara karşı mücadele verebilmemiz içinde ne tür bir zararlı yazılımla karşı karşıya olduğumuzu bilmemiz gerekir.

Zararlı yazılımlar genel olarak kötü amaçlara hizmet etmek amacıyla oluşturulmuş yazılım programları veya kodlardır. Temel olarak kabul edilen zararlı yazılım türleri ise şunlardır:

  • Virüsler:

virüs,

Virüsler ilk olarak yazıldıkları zaman yararlı yazılım olarakta kullanılıyorlardı. Zamanla farklı amaçlar doğrultusunda zararlı yazılım olarak kullanılmaya başlandığını söyleyebiliriz. Temel olarak bulaştıkları sistemlerdeki dosyalara enfekte olarak çoğalırlar. Bulaştıkları dosyalarda aktif olabilmek için dosyaların çalıştırıldığı anda arka planda görevlerini yerine getirirler. Günlük hayatımızda karşılaştığımız virüsler gibi düşünürsek, bilgisayar virüsleride diğer dosyalara virüs yayabilir. Bu durum virüslerin kendini gizlemesini kolaylaştırırken, tam olarak tespit edilmesini zorlaştırmaktadır. Bir kodun virüs olduğuna anlayabilmek için yayıldığı alanın büyüklüğüne değil kendisini kopyalama yeteneğine bakılmalıdır.

 

 

  • Truva Atı(Trojan):

Truva atları internette işimize yarayacak yararlı yazılımlarmış gibi görünürler. Ancak indirildiğinde ya da kurulduğunda zararlı yazılım olduğu anlaşılır. Truva atları eklendikleri dosyanın çalışması durumunda aktif olurlar. Virüsler kadar kolay tespit edilemezler. Truva atları, interneti yavaşlatabilir, bilgisayardaki dosyalarınızı silebilir veya dosya üzerinde değişiklikler yapabilmektedir.

Mitolojideki truva atı aslında bir armağan sanılmıştı. Ta ki Troya kentini ele geçirecek askerlerin truva atı içinde olduğunu öğrenene kadar, işte bu truva atları da yararlı yazılımlar gibi görünsede sonrasında bilgisayarımızı ele geçiren zararlı bilgisayar programlarıdır.

 

 

  • Rootkit:

Rootkit, bilgisayarlarımızın işletim sistemi çekirdeğini ele geçirerek kötü niyetli kişilerin bilgisayarlarımızı uzaktan kontrol etme ve tam yetki sağlamayı amaçlayan zararlı yazılımlardır. Linux ve Unix işletim sistemlerinde en yetkili kullanıcı root olduğu için ‘rootkit’ adı verilmiştir. Rootkit yazılımları genellikle Unix, Linux ve Windows gibi işletim sistemleri  için geliştirilmiştir. Ayrıca rootkitler girmiş olduğu sistemlere her zaman zarar vermeyebilir.

 

 

  • Solucanlar(Worms):

Yukarıda virüslerden bahsederken virüslerin bilgisayarımıza zarar verebilmesi için aktif bir ana program ya da halihazırda kullanıcıya ihtiyaç duyarken, solucanlar kendi kendine yayılır ve bir sisteme bulaşmak için başka bir programa veya kullanıcıya ihtiyaç duymazlar. Solucanlar genelde ağ bağlantıları veya indirilen programların dosya yoluyla sistemimize sızar ve birden fazla kopyasını oluşturur.

 

 

Bu yazım umarım siz değerli okurlarıma katkı sağlamıştır. Hepinize Teşekkürler . 🙂

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir