FTK IMAGER NEDİR, KURULUMU VE İMAJ ALMA

FTK IMAGER NEDİR, KURULUMU VE İMAJ ALMA

 

Herkese Merhaba 🙂
Bu yazımda siz değerli okurlarıma Adli Bilişim de kullanılan ve önemli bir yere sahip olan FTK IMAGER adlı imaj alma yazılımının kurulumunu ve imaj alma yöntemlerini anlatacağım.
Bu yazımda sırası ile şunları öğreneceksiniz;
  1. İmaj  nedir?
  2. FTK IMAGER kurulumu(görsel olarak).
  3. FTK IMAGER ile İmaj dosyası alma.

 

İmaj nedir?

İmaj almak bir bilgisayarın ya da depolama aygıtlarının o andaki tüm sürücülerinin bir program aracılığı ile yedekleme(arşivleme) işlemine verilen isimdir.

Genellikle format atıldıktan sonra programlar yüklenir ve bu programların imajı(kopyası) alınır. Bu kopyalarda D/ sürücüsüne ya da flashbelleğe yüklenebilir.

Bizde imaj almak için FTK IMAGER programını kullanarak yazımıza devam edeceğiz.

FTK IMAGER kurulumu?

FTK IMAGER yazılımı adli imaj işlemlerinde genel olarak en fazla kullanılan uluslararası kabul gören yazılımlardan biridir. FTK IMAGER yazılımının birden çok versiyonları bulunmaktadır. Bu yazılımı indirebilmek için  https://accessdata.com/product-download adresine gidip, FTK IMAGER indirebilirsiniz, bu arada FTK IMAGER ücretsizdir.

Genel olarak diğer programlar gibi basit bir kurulumu vardır. İndirdiğimiz exe uzantımıza çift tıklayarak kurulumumuza başlıyoruz.

Disk İmajı Alma?

Öncelikle kurulumunu yaptığımız FTK IMAGER programını açıyoruz. Programımızı açtıktan sonra file bölümünden Create Disk Image kısmını seçiyoruz.

Daha sonra sabit disk imajının nasıl alınacağı seçeneği çıkacaktır. Birden çok seçenek olmasına rağmen Physical Drive olanı seçmek en doğru yol olacaktır.
Bende sadece C diski olduğu için bir seçenek çıktı ama sizde birden fazla disk seçeneği çıkabilir istediğinizi seçebilirsiniz.

 

Finish dedikten sonra da diskin nereye kaydedileceğini gösteren bir pencere çıkacak bu sefer de karşımıza :

Burada uygun format seçilip devam edilir, ben raw formatını seçeceğim.

İleri ile açılan penceremiz: Burada bizden bazı bilgiler girmemizi istiyor, buraya çok takılmadan hızlıca yazıp geçiyoruz.

Daha sonraki pencerede ise  imaj dosyasının nereye yazılacağını belirteceğiz. Bu kısımda önemli olan şey imajınızı CD ya da USB belleğe çıkartmanız daha uygun olacaktır.

 

Ben usb belleğime imaj dosyası altında ornek-imaj dosyası olarak çıkarmak istedim.

Finish diyoruz.

Ve “start” butonuna tıklayarak imaj alma işlemine başlıyoruz.

Yukarıda imaj alma süresinin 42 dk 3 saniye süreceğini belirtiyor.

İmaj alma işlemimiz bittiği zaman karşımıza “Image Summary” butonu çıkacaktır.Buraya tıkladığınızda imaj alma işlemi hakkında özet bilgileri görebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir