Hepinize Merhaba 🙂 Bu yazımda sizlere “DNS(Domain Name System – Alan Adı Sistemi) nedir, nasıl çalışır ve DNS sorgusu ile ağ hakkında nasıl bilgi toplanır?” konuları hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
DNS(Domain Name System)
DNS, Türkçe karşılığı ile Alan Adı Sistemi ya da Alan Adı Sunucusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bildiğimiz üzere IP adresleri genel olarak ezberlenmesi zor olduklarından hayatımıza alan adları girdi. Bu sayede artık IP adresi yerine, o IP adresine karşılık gelen alan adını kullanarak internette kolaylıkla istediğimiz sitelere erişebiliyoruz. İşte tam da bu kısımda karşımıza DNS yani Alan Adı Sistemi çıkıyor.
DNS’leri; telefonlarımızda bulunan kişi kayıtları yani rehberler gibi düşünebilirsiniz. Birisinin numarasını aklımızda tutamayacağımız için bizde telefon rehberimize adları ile birlikte kayıt ediyoruz. İşte buradaki telefon numaralarını IP adresleri, kayıt ettiğimiz isimleri ise alan adı olarak belirtebiliriz. DNS de ise alan adı ve o alan adına tanımlanmış olan IP adresleri tutulur.
DNS nasıl çalışır?
DNS, kullanıcıların erişmek istediği web sitesi alan adına istek göndermesi ile çalışmaya başlar. Web sitelerine erişmek için kullanılan alan adları ve bu alan adlarının temsil ettiği IP adresleri DNS Server adı verilen sunucularda tutulmaktadır. Tarayıcı ile DNS Server’a bağlanılır ve alan adına tanımlanmış olan IP adresi bulunarak bu adrese istek gönderilir. Ve sizi istediğiniz adrese yönlendirir.
Bir alan adı ve bununla eşleşen IP adresi, “DNS kaydı” olarak adlandırılır. Ve bu da kısaca şöyle çalışır;
-
1. Host Dosyası
IP adresini öğrenmek istediğimiz alan adının IP adresini bulmak için öncelikle bilgisayarımızdaki host dosyasına bakılır. Eğer gerekli olan host dosyası burada var ise gidilmek istenen IP adresi bulunmuş olur.
Host dosyası Windows sistemlerde “C:Windows\System32\drivers\etc” dizininde bulunur.
-
2. DNS Cache
Gitmek istenen alan adının IP adresi host dosyasında bulunamaz ise DNS Cache‘e bakılır. Daha önceden bu IP adresi ziyaret edilmiş bir alan adına sahipse, diğer aramalarda tekrar tekrar DNS sorgusu yapılmasın diye tespit edilen IP adresi cache de tutulur.
Eğer bahsettiğim iki adımda yani host dosyası ve DNS Cache de alan adına ait IP adresi bulunamaz ise mecburen IP adresi sorgulaması DNS Sunucuları üzerinden yapılacaktır. Bu işlemler de
- İşletim Sistemine Tanımlı DNS’ler
- Modemde Tanımlı DNS’ler şeklinde devam eder.
DNS Sorgulama
DNS’in ne olduğundan ve nasıl çalıştığından bahsettim. Şimdi ise kendi web sitemi kullanarak alan adıma ait DNS kayıtlarının nasıl tespit edileceğinden bahsedeceğim. Bu iş için birçok araç mevcuttur. Ben bu kısımda dnsdumpster.com sitesini kullanacağım.
- Öncelikle dnsdumpster.com sitesine giriyoruz ve sorgulamak istediğimiz alan adını giriyoruz. Burada alan adını girip “search” ettikten sonra bu alan adının DNS kayıtlarını hakkında gerekli bilgilere ulaşacağız.
- Bu adımda alan adına tanımlı olan sunucuların koordinatlarını harita üzerinde görmekteyiz.
- Bu adımda alan adına tanımlanmış kayıtların isimlerini, IP adreslerini, şirket sahiplerini ve hangi ülkede olduklarını görüyorsunuz.
- Bu adımda ise alan adımıza tanımlanmış sunucuları bir ağa haritası üzerinde görüyorsunuz.
Bu yazımda sizlere yeni öğrendiğim ve çok profesyonel olmadığım bir konudan bahsettim. Umarım sizler için faydalı olmuştur. Şimdiden iyi okumalar. 🙂