Hepinize Merhaba 🙂
Bu yazımda Google Hacking olarak adlandırılan Google’ın gelişmiş arama operatörlerini kullanarak nasıl arama yapabileceğimizi inceleyeceğiz. Diğer adıyla “Dork” kavramının ne olduğundan ve kullanım şekillerinden bahsedeceğim.
Dork Nedir?
- Dork’un sözlük anlamı popüler olmayan, kullanılmayan demektir. Gerçekten de pek kullanılmamaktadır ve fazla popüler değildir. Ancak kullanmayı biliyorsanız, size istediğiniz bilgilere çok kısa sürede ulaşmanızı sağlayacaktır. Dork ile arama motorlarının anlayabileceği komutları kullanarak daha spesifik ve kesin sonuçlar elde edebilirsiniz.
- Saldırganların Google’a bu komutlar ile yazdıkları arama sorgularına “Google Dork” deniliyor. Sözü fazla uzatmadan bu operatörler nelerdir ve nasıl kullanılır hep beraber inceleyelim.
Arama Operatörleri
-
intitle(başlıkta)
Bu operatör sayesinde, sorgu kayıtlı olan web sitelerinin sadece başlık alanlarında yapılan aramalardır.
Örneğin, bu operatörü kullanırken parametre olarak “net” yazarsak site başlığında “net” kelimesi geçen siteleri listeleyecektir.
Aşağıdaki sorguyu Google da aratırsanız başlığında net kelimesi geçen siteleri listeleyecektir.
“intitle:net.”
-
site(sitede)
Bu operatör, sadece istek olarak gönderilen domain içerisindeki sonuçları listeler.
Örneğin, “hack” kelimesinin sadece “kadircirik.com” domain’inde ki çıktıları listelemek istiyorsak şu operatörü girmemiz yeterlidir:
- “hack site:kadircirik.com” şeklinde bir sorgu gerçekleştirebiliriz.
-
related(ilişkili)
Bu operatör istek olarak gönderilen web sitesine benzer olan web sitelerini listeleyecektir.
Örneğin, “related:google.com” olarak bir sorgu gerçekleştirirseniz, Google.com bir arama motoru olduğundan bizlere sonuç olarak diğer arama motorlarını listeleyecektir.
-
link
Bu operatör istek olarak gönderilen web sitesine link veren web siteleri listelemek için kullanılır.
Örneğin, “link:kadircirik.com” olarak gerçekleştirilen sorguda, kendi web sitesinden benim web siteme link veren web sitelerinin listesini görmüş oluruz.
-
cache(önbellek de)
Bu operatör istek olarak gönderilen URL‘in Google’daki ön belleğe alınmış kopyasını gösterir.
Örneğin, “cache:kadircirik.com” şeklinde bir sorgu yaparsak, bu domainin ön belleğe alınmış son halini bizlere sunacaktır.
-
iki nokta(..)
Bu operatör kendisinden önceki ve sonraki değerlerin aralığında olan sonuçları listeler.
Örneğin, fiyatı 1000TL ile 3000TL arasındaki bilgisayarları aramak için “bilgisayar 1000TL..3000TL” şeklinde yazmamız yeterli olacaktır.
-
iki tırnak aç-kapa(“…”)
Bu operatör içerisine yazılan kelimeleri birebir aynı sırada olduğu sonuçları listeler.
Örneğin, tırnak operatörü kullanmadan Ali topu tut şeklinde bir arama gerçekleştirirsek, bu üç kelime hakkında tüm sonuçlar listelenecektir. İçerisinde sadece Ali topu tut şeklinde geçen sorguları bulmak isitiyorsak “Ali topu tut” şeklinde bir arama gerçekleştirmemiz gerekir.
Bu makalemde sizlere Google Dork’lardan bahsettim. Umarım sizlere faydalı olmuştur. Şimdiden hepinize Teşekkürler. 🙂
Çok güzel olmuş ellerinize sağlık
Teşekkürler Şeyma hanım, umarım faydalı olmuştur.