Ses Dosyaları İçerisine “Steganografi” Yöntemi ile Yazı Gizleme – Analiz Etme

Ses Dosyaları İçerisine “Steganografi” Yöntemi ile Yazı Gizleme – Analiz Etme

 

Hepinize selamlar, bu makalemde başlıktan da anlaşıldığı gibi bir ses dosyası oluşturacağız. Bu ses dosyasının içerisine belirlediğimiz  bir yazıyı “steganografi” yöntemi ile gizleyeceğiz. Son olarak da bu ses dosyasının içeriğini analiz ederek gizlenen yazıyı bulmaya çalışacağız. Şimdiden iyi okumalar. 🙂

Steganografi

İlk olarak bu terimi çok kısa şekilde açıklayalım. Steganografi resim, ses ya da video dosyalarının içerisine kasıtlı olarak periyodik bozukluklar şeklinde verilerin gizlenmesi durumudur.

 

1) “Coagula” ile Ses Dosyası İçerisine Yazı Gizleme

Öncelikle başlamadan bu linkten “Coagula” programını sisteminize indirip gerekli kurulumları yapmalısınız. Ben sistemime bu programı indirdim ve gerekli kurulumu yaptım.

  • İlk başta aşağıdaki gibi bir web sayfası ile karşılaşılmaktadır. Kutucuğun içerisinde bulunan linkten indirme yapılabilmektedir. Ve çok basit şekilde kurulum tamamlanmaktadır.

ses1,

 

  • Programı ilk açıldığında şu şekilde bir arayüz bizleri karşılamaktadır. Burada ilk yapacak şey boyutları FİLE>NEW İMAGE seçeneğinden isteğiniz doğrultuda değiştirmek olacaktır. Ben bu kısımda genişlik ve yüksekliği 1000 yaptım.

ses2,

 

  • Hemen ardından gizlemek isteğimiz yazıyı mouse yardımıyla yazabilirsiniz. Ben örnek olması amacıyla kendi  adımı ve soyadımı yazdım.

ses3,

 

  • Gizlemek istediğimiz yazıyı yazdıktan sonra kutucuk içerisinde bulunan seçeneğe tıkladığımız zaman yazımız sese dönüşecektir. Aynı zamanda yazımız sese dönüşürken arka planda bir başka ses daha duyacaksınız. Bu yazınızın sese dönüştüğü anlamına gelmektedir.

ses4,

 

  • Buda yazımızın sese dönüşürken soldan-sağa doğru yazımızın algılanmasını sağlayan bir dikey bir çizginin görüntüsüdür.

ses5,

 

  • Bu şekilde artık yazımız ses dosyamızın içerisine gömüldü. Bu ses dosyamızı kaydetmek için File > Save Sound As seçeneğinden isteğimiz konuma kaydedilmektedir.

ses6,

 

  • Ben ses dosyamızı görseldeki gibi masaüstüme sesdosyası.wav adıyla kaydettim. Zaten programın kendisi bir ses dosyası uzantısı olan .wav uzantılı olarak kaydetmektedir.

ses7,

 

2) Ses Dosyası İçerisine Kaydedilen Yazıyı Analiz Etme

Bu bölümde Coagula programı ile ses dosyası içerisine kaydettiğimiz yazının ne olduğunu analiz edeceğiz. Burada da diğer bir programımız olan “Sonic Visualiser”  programına bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Daha sonra bu programımızı da indirip kurabilirsiniz.

  • İlk olarak daha önce kaydettiğimiz ses dosyamızı File>Open seçeneğine tıklayarak programımızda açıyoruz.

ses8,

 

  • Açtığımız ses dosyasının içeriğini ilk olarak bu şekilde görebiliyoruz. Burada frekanslar çok sıkışık olduğu için bizlere çok karmaşık gelmektedir.

ses9,

 

  • Bu görselde yukarıda bulunan sıkışık frekansı daha detaylı görebilmek için mouse’muzun scroll’unu yukarı yönlü ilerlettik. Ve sıkışık frekansın daha da anlamlı olmasını sağladık.

ses10,

 

  • Gizlenmiş ve frekansın içerisinde bulunan yazıya ulaşabilmek için görseldeki gibi Sağ tık > Layer > Add Spectogram seçeneklerine tıklıyoruz.

ses12,

 

  • Son aşamayı da tamladıktan sonra ses dosyası içerisine gizlemiş olduğumuz yazıya bu şekilde ulaşmış olduk.

ses12,

 

Sonuç olarak Steganografi yöntemi ile ses dosyası içerisine isteğimiz bir yazıyı gizledik. Daha  sonra bu ses dosyasını analiz ettik. Ve analizimiz sonucunda gizlenmiş olan yazıya ulaştık.

Buraya kadar okuduğunuz için Teşekkürler. 🙂

 

Kaynak: https://ahmetpayaslioglu.medium.com/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir