Değerli okurlar hepinize merhaba. Bundan önceki yazılarımda sanallaştırma ve VirtualBox kurulumu hakkında bilgiler verdim. Bu yazımda sizlere bu iki konunun ana teması olan işletim sistemlerinden bahsedeceğim. Şimdiden iyi okumalar. 🙂
İşletim Sistemi(Operating System):
Bilgisayarlarımız içerisinde var olan programların, yazılım ve donanım birimlerinin düzen içerisinde çalışmasını sağlayan sistem yazılımlarıdır. İşletim sistemleri bilgisayarlarımızı daha kolay bir şekilde kullanmamızı sağlayan olmazsa olmaz sistemlerdir. Biraz daha anlayacağımız şekilde bahsedersek, Bilgisayarlarımızı ilk açtığımız anda karşılaştığımız ve kullanıcılara arayüz sunan yazılım ve sistemlerdir. Bu sistemler bilgisayarlarımıza verdiğimiz komutları yerine getirirler. Ve bu şekilde kullanıcılar ve bilgisayar arasındaki bağlantıyı sağlarlar.
İşletim Sistemi nasıl çalışır?
İşletim sistemleri bilgisayarlarımızın açma tuşunu bastığımız anda açılış ekranı(BIOS) devreye girer. Bu sırada arka planda harddiskte bulunan veriler kendini açmaya başlar. Bilgisayarımız açıldıktan sonra ekranımızda programlar ve uygulamalar açılır. Bilgisayarımız kullanıma hazır hale gelmiş olur. Artık işlemlerimizi kolaylıkla yapabilecek duruma gelmiştir.
İşletim sistemleri bilgisayarlar üretildikten sonra kullanıcıların isteğine göre yüklenir. İstenildiği zaman silinip tekrar yüklenebilir veya yerine başka bir işletim sistemi yüklebilir.
Günümüzde dünya standartlarında yaygın olarak kullanılan işletim sistemleri arasında Linux, Windows, Android, Pardus, MacOs çeşitleri yer almaktadır.
Ayrıca işletim sistemleri sadece bilgisayarlarda değil telefonlarda, tabletlerde ve daha birçok elektronik aletlerde kullanılmaktadır.
-
Linux İşletim Sistemi:
Linux işletim sistemi, tasarlayan kişinin adı olan Linux Torvalds’tan gelmektedir. Linux programları çalıştırma kapasitesi bakımından ilk sırada gelen çık hızlı ve virüs bulaşma olasılığı çok düşük bir işletim sistemidir. Bilgisayarların ağır çalışmaları ve geç açılma durumları olmamaktadır. Buna rağmen kullanımı oldukça zordur ve kullanmayı bilmeyenler için sinir bozucu olabilmektedir.
-
Windows İşletim Sistemi:
Microsoft şirketi tarafından geliştirilen Windows(pencereler) ilk olarak MS-DOS olarak piyasaya sürülmüş ve daha sonra Windows adını almıştır. Kullanıcılarına kolaylıkla öğrenilebilir bir arayüz sunmaktadır. Günümüzde en çok bilinen işletim sistemidir. Hatta bazılarımız işletim sistemi olarak sadece bu adı bilmektedir. Ama başka işletim sistemleride var arkadaşlar. 🙂 Günümüzde en büyük rakibi ise Linux işletim sistemidir.
-
Android İşletim Sistemi:
Android Google şirketininde geliştiricisi olarak aralarında bulunduğu Linux tabanlı, mobil cihazlar ve cep telefonları için geliştirilmiş işletim sistemleridir. Açık kaynak kodlu (ücretsiz) bir yazılımdır. Günümüzde binlerce android yazılımları bulunmaktadır. Google play android yazılımının uygulama mağazasıdır. Android dünyada en çok kullanılan mobil işletim sistemi olarak da yerini almaktadır.
-
Pardus İşletim Sistemi:
TÜBİTAK tarafından Linux işletim sistemi örnek alınarak geliştirilmiş işletim sistemidir. Hızlı kullanımı, kolay kurulumu ve çoklu dil desteği ile karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde ilk milli işletim sistemi olarakta tanımlanabilmektedir.
-
MacOs(Apple OS X) İşletim Sistemi:
Apple firması tarafından sadece Apple bilgisayarlarda çalışabilen bu sistem 1984 yılında Machintosh adıyla dünyaya tanıtılmıştır. Güzel görünümlü ve kolay kullanımlıdır. Günümüze kadar farklı sürümleriyle gelişmeye devam etmiştir.