Adli Bilişim Mühendisliği Fırat Üniversitesi-Teknoloji Fakültesi bünyesinde 2013 yılında kurulmuş bir bölümdür. Henüz yeni açılmış bir bölüm olmasına rağmen birçok kişi tarafından çok fazla tercih edileceği düşünülmekte ve geleceği parlak bir bölüm olarak görülmektedir.
Şimdi gelin hep beraber Adli Bilişim Mühendisliği nedir, ne iş yapar detaylı bir şekilde inceleyelim.
Adli Bilişim Nedir ?
Adli Bilişim bilişim sistemlerini kapsayan bir vakanın(suçun) öncesinde ve sonrasında suçun ispatlanmasında veya suçun işlenmiş olup olmadığının aydınlatılması konusunda, dijital delillerin incelenmesi sonucu elde edilen bir bilim dalıdır.
Bilimsel tanımı ise birçok kitapta şu şekilde yer almaktadır;
“Adli Bilişim; bilişim sistemleri ve üzerinde bulunan depolama ünitelerinin herhangi bir suçu işlemede ya da yasaklanmış bir faaliyette bulunup bulunmadığını tespit etmek amacıyla oluşturulmuş bir bilim dalıdır.”
Adli Bilişim Mühendisliği Nedir ?
Günümüz dünyasında internet ortamının her geçen gün daha fazla kullanımı ile birlikte, kişisel bilgilerin sayısal ortamda depolanmasıyla orantılı olarak, bu bilgilere yetkisiz erişmek isteyen internet korsanlarının sayısıda bir hayli artmaktadır. Bu izinsiz erişimler ve internet korsanlığı da siber suç kavramını beraberinde getirmiştir. Ufak işletmelerden tutun devlet işletmelerini dahi etkileyen bu tehditler sonucunda Adli Bilişim Mühendisliği(Digital Forensics Engineering) disiplini ortaya çıkmıştır. Bilişim suçları konusunda yetiştirilmiş olan bilişim hukuku, bilgi güvenliği ve siber güvenlik konusunda bilgi sahibi olan bu kişiler gerekli önlemlerin alınmasında ve saldırganların bulunması konusunda önemli bir yere sahip olmaktadır.
Adli Bilişim Mühendisliği Ne İş Yapar ?
Bu bölümde eğitim almış kişiler gerekli donanım, yazılım ve siber savunma konularına hakim olmaktadır. Bu bakımdan Adli Bilişim Mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler gerek özel şirketler gerekse devlet bünyesinde pentester, web güvenliği, bilgi güvenliği ve adli bilişim mühendisi olarak birçok alanda çalışma imkanına sahip olmaktadır. Aynı zamanda bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği ve bilişim sitemleri mühendisi olarak da iş bulabilmektedir. Ayrıca Adli Bilişim tarafında ilerlemek isteyen kişiler ek iş olarak mahkemelerde bilirkişi olarak da görev yapabilmektedir.